Klimaatactieplan

Klimaatactieplan 

Voor het verminderen van de C02 uitstoot wordt gewerkt rond een aantal thema's. Voor elk van deze thema's worden hier de uitdagingen en maatregelen weergegeven zoals deze in het klimaatactieplan van Sint-Truiden zijn opgenomen.
De provincie Limburg publiceert een Klimaatrapport dat aangeeft hoeveel de CO2 uitstoot in Sint Truiden de laatste jaren is verminderd, en geeft een indicatie van de uitdagingen. Je kan het meest recent klimaatrapport hier downloaden.
Hier vind je een rapport met de voornaamste risico's die de klimaatopwarming voor Sint-Truiden tot gevolg heeft: 
Doelstelling van het nieuwe klimaatactieplan:
De gemeente Sint-Truiden engageert zich om minstens 40% minder CO2 uit te stoten op haar grondgebied tegen 2030. 
Sint-Truiden heeft ook het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP) ondertekend. Hierdoor verbindt Sint-Truiden zich om haar klimaatambities verder op te drijven. En ze zet daarbij in op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.
Een jaarlijks rapport geeft aan wat al gerealiseerd is van deze doelstellingen. 

​​​Hieronder leest U per thema hoe dit kan gerealiseerd worden.

De uitdaging

De huishoudens zorgen in Sint-Truiden voor 28,4% van de totale CO2-uitstoot in 2017. Het gaat hier over de CO2-uitstoot veroorzaakt door het verbruik van elektriciteit en fossiele brandstoffen in de woningen.

Openbare instellingen (zoals scholen, ziekenhuizen, stadsgebouwen, etc.) en de industrie en horica zorgen ook nog eens voor 17% van de totale CO₂-uitstoot in Sint-Truiden. Alles samen is dit 45,4% van de CO2 uitstoot.

De uitdaging

Het verkeer in onze stad is verantwoordelijk voor 28,5% van de CO₂-uitstoot. Dit maakt dat onze gemotoriseerde voertuigen (auto’s,  vrachtwagens, brommers, bussen en treinen) de tweede grootste bron van broeikasgassen in de stad zijn, na onze woningen en gebouwen.

De uitdaging

Het Nationale Energie- en Klimaatplan dat in de loop van 2019 wordt voorgelegd aan de parlementen en de bevolking stelt voor om tegen 2030 het aandeel van hernieuwbare energie in België te laten stijgen tot 18,3%.


Hier vind je in real-time de Belgische productie/consumptie van elektriciteit, de CO2 uitstoot en de invoer en uitvoer van elektriciteit.


Hier vind je hoeveel stroom de windparken op zee vandaag produceren.

De uitdaging

De industrie op het grondgebied van Sint-Truiden zorgt voor 18,8 % van de CO2 uitstoot van de gemeente.

De uitdaging

De landbouwsector was in Vlaanderen in 2016 verantwoordelijk voor de uitstoot van 7,4 Mton CO2-eq.

De uitdaging

Ruimtelijke planning richt zich in belangrijke mate op lange termijn planning, en is cruciaal om een nieuw beleid inzake mobiliteit en wonen te realiseren. 

Ontharding van de openruimte is een belangrijk onderdeel van de lange termijn planning.

De uitdaging

Ons consumptie gedrag zorgt voor een grote belasting van klimaat en natuur.

De uitdaging

De belangrijkste risico's zijn hitte, droogte, natte winters, en extreme neerslag.

Een goed overzicht van de risico's en uitdagingen wordt gegeven door


​​​​​​​Klimaatportaal Vlaanderen



Op basis van visie 2050 publiceerde Ruimte Vlaanderen een studie met een zestal strategieën voor de aanpak van klimaatadaptatie: ontharden, bebossen, ventileren, warmteopname beheersen, ruimte voor water en afschermen. De zes strategieën slaan op zowel de openbare ruimte, de semi-openbare ruimte als de privéruimte en zijn overal inzetbaar. Deze strategieën worden in dit klimaatactieplan dan ook als kapstok gebruikt voor het structuren van de adaptatiemaatregelen en acties die de gemeente plant om tegen 2030 een veerkrachtige gemeente te worden. 

Voor wie geïnteresseerd is in algemene informatie over het klimaat, geven we hier een lijst van interessante websites.

  • Nationaal en Europees klimaatplan

    ADAPT2CLIMATE is een site ontwikkeld door de Nationale Klimaatcommissie in het kader van de uitvoering van het Nationaal Adaptatieplan. Dit nationale portaal heeft tot doel informatie beschikbaar te stellen over de effecten van de klimaatverandering, kwetsbaarheidsbeoordelingen en klimaataanpassing in België.​​​​​​​

    ​​​​​​​

    Nationale Klimaatcommissie: Om de coördinatie van het Belgisch klimaatbeleid op nationaal niveau te verzekeren, werd een apart orgaan opgericht : de Nationale Klimaatcommissie (NKC).


    Klimaat.be de Belgische federale site voor betrouwbare informatie over klimaatsverandering.


    De Klimaatcoalitie is een nationale vzw die meer dan 80 organisaties (natuur en milieu, noord-zuid, vakbonden, mutualiteiten, jongeren en burgerbewegingen) verenigt rond het thema van klimaatrechtvaardigheid. We oefenen druk uit op beleidsmakers om krachtige maatregelen te treffen en we mobiliseren een breed publiek voor een klimaatvriendelijke en eerlijke samenleving.


    Europese Commissie: Ontdek hoe de EU milieu, klimaat, volksgezondheid en biodiversiteit beschermt. Kom meer te weten over milieuvriendelijke industrie en schone, betaalbare energie.


    Het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie verenigt steden en gemeenten die zich inzetten om de CO2 uitstoot op hun. grondgebied te verminderen.


  • Vlaams klimaatplan

    De Vlaamse Regering keurde op 9 december 2019 het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 definitief goed.

    Op deze site van het Vlaams Departement Omgeving vind je alle informatie over het Vlaams Klimaat- en energiebeleid en informatie over de maatregelen die je gemeente of jijzelf kunnen nemen.


  • Green deal Europa

    Voorzitter Ursula von der Leyen : “De Europese Green Deal is onze nieuwe groeistrategie, een strategie voor een groei die meer opbrengt dan hij kost. De strategie laat zien hoe we onze manier van leven, werken, produceren en consumeren kunnen veranderen om ons leven gezonder en onze bedrijven innovatiever te maken. We kunnen allemaal meedoen aan die transitie en ook allemaal profiteren van de kansen. Als we snel handelen, kan onze economie wereldleider worden. We moeten slagen, voor onze planeet en alles wat erop leeft, voor het natuurlijk erfgoed van Europa, voor de biodiversiteit, voor onze bossen en onze zeeën. En als we de rest van de wereld laten zien dat we duurzaam en toch concurrerend zijn, kunnen we andere landen overtuigen om ons te volgen.”


    Download hier de tekst van de Green Deal.


    ​​​​​​​Download hier de lijst van voornaamste acties van Europa voor de Green Deal.

  • Climate Action Tracker

    De organisatie "Climate Action Tracker" bestudeert de klimaatactie van de overheden en en industriesectoren en vergelijkt die met de doelstellingen van het akkoord van Parijs voor de beperking van CO2 uitstoot.

    Als je wil weten of we op schema zijn om de doelstellingen van Parijs te halen, kijk dan op 

    Climate Action Tracker


  • IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change)

    Wil je meer weten over de IPCC rapporten? Ga naar:  De rapporten van het IPCC

  • NASA

    Op de website van NASA  (the National Aeronautics and Space Administration van de USA) vind je een overvloed aan gegevens over Global Warming en Climate change.

  • Environmental Protection Agency (EPA) van de USA

    Het Environmental Protection Agency (EPA) van de USA heeft een zeer goede website die de voornaamste indicatoren voor klimaatverandering toont. Interessant zijn de vele technische rapporten die uitleggen hoe men tot al die meetwaarden komt.

                            Je vind hier de site van EPA.

  • Cursus klimaatverandering

    Er is een zeer interessante online cursus van de Universiteit van Chicago over de fysische achtergrond van de klimaatopwarming. Deze cursus geeft in een aantal lezingen de basisprincipes uit van de klimaatopwarming. (Engels gesproken- gebruikt Flash en werkt dus niet op I-pad of I-phone)


    Voor wie liever een studieboek gebruikt kan ik het volgende aanraden:

    Introduction to Climate Change, second edition 2016  (van Andrew Dessler), uitgegeven door Cambridge Universitry Press

  • So get informed

    Op deze website vind je veel informatie over de klimaatverandering, op een eenvoudige wijze uitgelegd:


                                   SO GET INFORMED

  • WattisDuurzaam

    Je vindt een hoop informatie over CLEANTECH NIEUWS, ACHTERGRONDEN & ADVIES op de website van WattisDuurzaam

  • Climate Central

    Een onafhankelijke organisatie van wetenschappers en journalisten die de gevolgen van klimaatverandering onderzoeken en rapporteren.


    Zie hier voor meer informatie.

Share by: