Gebouwen popup

Doelstelling van Sint-Truiden​​​​​​​
De gemeente Sint-Truiden beoogt voor de sector gemeentelijke gebouwen, uitrusting en installaties een CO2-reductie van 1.282,40 ton, een energiebesparing van 6.000 MWh tegen 2030.
​​​​​​​De gemeente Sint-Truiden beoogt voor de sector tertiaire gebouwen, uitrusting en installaties een CO2-reductie van 14.987,2 ton en een energiebesparing van 70.000 MWh.
De gemeente Sint-Truiden beoogt voor de sector residentiële gebouwen een CO2-reductie van 29.446,4 ton en een energiebesparing van 133.000 MWh .

De aanpak
De gemeente Sint-Truiden zet maximaal in op rationeel energiegebruik en duurzaam (ver)bouwen en dit in al de gebouwen die zij bezit of gebruikt. Energieneutraliteit moet daarbij worden nagestreefd, met een maximale inpassing van hernieuwbare en duurzame energietechnieken.
​​​​​​​
De gemeente Sint-Truiden streeft er naar om haar tertiaire sector aan te moedigen tot en te ondersteunen bij het energetisch renoveren en/of duurzaam bouwen van haar gebouwen. Hiernaast wordt maximaal ingezet op de promotie van rationeel energie- en waterverbruik en een maximale inpassing van hernieuwbare en duurzame energietechnieken.

De gemeente Sint-Truiden zet in op verregaande renovaties met een doorgedreven energiebesparing en een versnelling van de vernieuwingsgraad van haar residentiële gebouwen.
De gemeente zet in op een collectieve aanpak en ondersteunt de uitbouw van warmtenetten.
De gemeente zet sterk in op kernversterking om de verdere versnippering en verspreiding van de bebouwing tegen te gaan.

Wat doen de stad en de klimaatkoepel
Meer info hierover vind je onder klimaatprojecten.

Wat kan jij doen
Tot 30% van het energieverlies in gebouwen is te wijten aan een slecht geïsoleerd dak, dus als je je dak isoleert, pak je meteen de grootste verliespost aan. Daarnaast is het plaatsen van dubbelglas een belangrijke en laagdrempelige oplossing om de CO₂-uitstoot van je woning te verminderen. Uit onderzoek blijkt ook dat alleen al een gedragsverandering van de gebruiker tot een reductie van 10 tot 20% op de energie-uitgaven kan leiden. Je kan bijvoorbeeld al veel energie en geld besparen door sluimerverbruik te vermijden of de verwarming een graadje (of meer) lager te zetten. 
Meer info vind je hier.

In de niet-residentiële sector zijn er ook een aantal laagdrempelige oplossingen die de CO₂-uitstoot drastisch verlagen. Hier kan bijvoorbeeld energie bespaard worden door LED-verlichting te plaatsen en door het energieverbruik efficiënter te maken.  
Share by: